Un hospital de Kenya millorarà la seva capacitat quirúrgica gràcies a la Fundació Antonius Musa

L’ajut Cooperació Internacional en Salut dotarà l’Hospital de Gatundu amb un electrobisturí

L’Hospital V Level de Gatundu, situat en una zona rural de Kenya, podrà millorar la seva capacitat quirúrgica amb un electrobisturí de nova adquisició, finançat amb una ajuda de 1.700 € concedida per la Fundació Antonius Musa del Col·legi de Metges de Tarragona. Aquesta dotació s’emmarca en la convocatòria anual de la Fundació per a projectes de Cooperació Internacional en Salut, orientada a iniciatives amb un alt impacte social.

L’ajuda es destina a l’organització Charity Hèrnia International, que del 9 al 16 de novembre de 2024 duu a terme una missió en Gatundu, oferint assistència quirúrgica gratuïta amb la meta de realitzar més de 100 intervencions a més de 70 pacients. Aquest projecte no sols permet realitzar cirurgies, sinó que també impulsa la millora de les infraestructures sanitàries i la capacitació dels equips locals. Amb aquesta iniciativa, la Fundació reafirma el seu compromís amb la cooperació internacional i la millora de les condicions de salut en zones vulnerables.

La tasca de Charity Hernia International

Charity Hernia International és una organització humanitària sense ànim de lucre fundada el 2005 pel professor Andrew Kingsnorth, cirurgià consultor al Plymouth Hospitals NHS Trust (Regne Unit). Des dels seus inicis, l’organització s’ha dedicat a oferir cirurgia abdominal gratuïta a pacients sense recursos a Àfrica i, alhora, a formar els cirurgians locals en les tècniques quirúrgiques per tractar patologies relacionades amb les hernies.

Actualment, Charity Hernia International organitza missions de cooperació mèdica en més de 23 països, no només a l’Àfrica, sinó també a l’Àsia i Sud-amèrica. La seva tasca es centra en alleujar les malalties i millorar la salut de les persones afectades per hèrnies inguinals i abdominals a través d’intervencions quirúrgiques, subministrament d’equips i material quirúrgic, així com la formació pràctica del personal sanitari local.

La Fundació Antonius Musa i la cooperació internacional

La Fundació Antonius Musa va ser constituïda el 2019 amb l’objectiu de donar suport a activitats que promoguin la formació i la col·laboració dels professionals sanitaris del COMT. La Fundació treballa per millorar l’assistència sanitària a través de diverses iniciatives, com la concessió de premis, beques i ajuts destinats a la col·laboració en projectes de cooperació internacional.

Cada any, dins del seu pla de Protecció Social, la Fundació convoca una ajuda específica per a Projectes de cooperació sanitària amb la finalitat de promoure accions en països en vies de desenvolupament. Aquesta convocatòria ofereix finançament de fins a 2.500 euros per als projectes seleccionats. Després de la recepció de sol·licituds, aquestes passen a la secció de metges cooperants del COMT per a una primera avaluació, basada en criteris com l’impacte en la salut pública, la sostenibilitat i la implicació d’una contrapart local. Amb aquesta avaluació, la Fundació decideix els projectes guanyadors, garantint així el seu compromís amb projectes mèdics amb impacte social i durabilitat.