‘Aprendre a viurELA vida. L’experiència vital de Juan Carlos Unzué’ és un bany d’humiltat, d’emocions i generositat. Una xerrada que va fer emmudir una sala Doctor Sanitago Mallafré plena a vessar.
Unzué arriba al COMT amb la inseparable companyia de la seva dona, la Maria, i abans d’arrencar la xerrada, torn d’atenció als mitjans. Fins a tres entrevistes concedeix i en cap moment perd el somriure i respon a totes i cadascuna de les preguntes que, com és normal, s’acaben repetint.
Poc després, i enmig d’una gran expectació, accedeix a la sala Dr. Santiago Mallafré. Arrenca l’acte acompanyat del president del COMT, el doctor Sergi Boada, a qui interpel·lat per la presentadora de l’acte, explica per què es va decidir convidar a Unzué. El doctor Boada no dubta a respondre, els seus valors i el coratge davant d’aquesta malaltia són els principals arguments per a promoure la seva visita al Col·legi de Metges.
‘Aprenent a viurELA vida. L’experiència vital de Juan Carlos Unzué’ és, evidentment, la història d’Unzué, però també és ciència. En aquest cas, l’encarregat de parlar sobre les darreres novetats sobre l’ELA és el doctor Raúl Juntas, cap de la unitat de malalties neuromusculars del servei de neurologia de l’Hospital Vall d’Hebron. El Dr. Juntas explica a l’auditori en què consisteix l’Ela, però també quines són les darreres actualitats al voltant d’aquesta malaltia, les teràpies o medicaments com per exemple el Centaur o bé, assajos clínics que porten a terme a Vall d’Hebron.
I després de la conferència del Dr. Juntas, va arribar el moment més esperat de tota la jornada. Mirades atentes i silenci absolut en una sala amb més de 120 persones per a escoltar l’experiència vital de Juan Carlos Unzué. Una història que commou, emociona i, per sobre de tot, anima a viure.
Unzué arrenca parlant d’experiències de vida i la primera d’elles és, no cal dir-ho, és la de l’esport. Una activitat que permet a les persones créixer, perquè tal com assenyala, t’obliga a aixecar-te després d’haver caigut. Una derrota, en un camp de futbol per exemple, comporta una decepció, però alhora t’obliga a refer-te i, per tant, a aixecar-te de nou. Per a ell, fer esport és fonamental perquè genera compromís i empatia.
Des de 2020, Unzué conviu amb ELA i diu que, tirant la mirada enrere se sent tranquil. Ha fet tot el que ha volgut i, el més important, ho ha intentat. Amb mirada sincera, anima a tot el públic a ser valent i atrevit i a viure amb passió la vida i si les coses no surten com un espera, tan sols ens queda assumir la responsabilitat i el més rellevant, aprendre dels errors per a no cometre’ls de nou. En la mateixa línia, reflexiona sobre la gran capacitat d’adaptació que ha presentat des que va ser diagnosticat amb ELA i afegeix, que l’ésser humà té una gran capacitat de resiliència, per tant, cal no posar-se límits mai.
La vida de Juan Carlos va patir un gir de 180 graus des que va ser diagnosticat. Explica que és fonamental acceptar que hi ha coses que no es poden canviar, com és el cas de la seva malaltia. Alhora, n’hi ha d’altres que sí. En aquest sentit, l’actitud, en paraules de l’exentrenador, és “l’única cosa que podem tenir sota control sempre” i a la pregunta de què li diria a una persona que l’acaben de diagnosticar amb ELA, Unzué ho té clar: “cada persona és un món i l’ELA no és igual per a tothom… i aquesta sensació de no poder canviar ni controlar el que succeeix, et permet portar les coses de millor manera possible”.
Juan Carlos Unzué porta 3 anys explicant per arreu de l’estat la seva malaltia amb la finalitat, a més d’explicar què és i com és viure amb ELA, recaptar fons per l’estudi d’aquesta malaltia neurodegenerativa. Aprenent a viurELA vida va recaptar més de mil euros de les inscripcions dels participants i, des de la Fundació Antonius Musa, es va fer una aportació de 5.000 euros a la Fundació Miquel Valls, també destinada a la investigació.
A continuació, pots veure la xerrada ‘Aprenent a viurELA vida. L’experiència vital de Juan Carlos Unzué.